In het begin van de jaren 80 werd meester bakker Norbert Zielinsky moe van het werken met giftige schoonmaakmiddelen en ging op zoek naar alternatieve bronnen. Jaren lang experimenteerde hij met nieuwe recepten om zijn bakblikken, gereedschappen en houten broodplanken schoon te maken. In 1984 had Zielinsky het ideale poetsmiddel gecreëerd bestaande uit zeepvlokken, groene zeep, vet en glycerine en een druppel citroenolie. Met deze substantie werd duidelijk dat hij met dit poetswonder steeds meer spullen kon schoonmaken, krasvrij en met een heerlijke geur.

Alle bestanddelen zijn fosfaat, gif en zuurvrij, huidvriendelijk en volledig biologisch afbreekbaar. Op het gasfornuis, in een 20 liter kookpan, mengde zijn vrouw Gaby de substantie tot een smeuïge massa waarna het in reservoirs ging. Omdat het weinig water nodig had, werd de substantie snel steen hard en zo werd de naam Universal Stein geboren, wat in het Nederlands Universele Steen betekent.

In het begin werd het uitsluitend voor privé doeleinden gebruikt, maar daarna werd het op kleine schaal ook op weekmarkten in de buurt aangeboden. Met als gevolg dat de potten schoonmaakmiddel als warme broodjes over de toonbank gingen. Al snel ging Norbert Zielinsky meer verdienen met zijn Universele Steen dan aan zijn broodwaren.

Op 15 november 1988 werd de naam, en het daarbij horend boomlogo op de groene achtergrond, officieel geregistreerd als handelsmerk. Vandaag de dag heeft Zielinsky 40 werknemers in het familiebedrijf werken.

In de afgelopen 25 jaar zijn er miljoenen producten wereldwijd verkocht: een opmerkelijke prestatie voor een product dat op een weekmarkt is begonnen en niet zomaar in de winkel te verkrijgen is. De filosofie van de familie is dat ze het zo tastbaar mogelijk willen tonen en dit doen ze vooral op beurzen door heel Europa. De Universele Steen reinigt en polijst in één handeling: chroom, edelstaal, aluminium, zilver, goud, koper, messing, zink, email, glas, acryl, kunststof, keramiek, gelakt hout en veel meer.                                                                        

Het product wordt dan ook door 70 vertegenwoordigers verhandeld in verschillende landen. Er zijn drie verpakkingen: potten van 650 en 900 gram en ook in een emmer van 4 kg. Met een pot van 900 gram is een gezin van 4 personen voor ongeveer 1 jaar voorzien. Het product is spaarzaam in gebruik en heeft geen houdbaarheidsdatum.       

Terugkerende klanten spreken voor zich: Wie eenmaal de Universele Steen heeft gekocht, bestelt hem elke keer weer en blijft zich verbazen over de kwaliteit en de vele schoonmaak mogelijkheden ervan.